Що не так з: ринком декоративних рослин (квітів)


Я обожнюю живі квіти. Настільки сильно, що в рейтингу моїх улюблених речей, живі квіти десь між пунктами "кольорова туш для вій" та "пісня ready to go". Тому що квіти - це г а р н о. Але все гарне вимагає жертв. У випадку з квітами, жертви тут і люди, і планета.

Як так сталося? Чому живі квіти шкодять навколишньому середовищу?

Я спробувала розкласти по поличках всі процеси, які супроводжують квіти до того, як вони потраплять до кінцевого споживача, в наші руки. 

Квіти вирощують у теплицях з клімат-контролем, крапельним поливом та штучним освітленням. Аби забезпечити теплиці всім необхідним потрібна чимала кількість енергії.


Окрім цього, вирощування квітів супроводжується шкідливими викидами. Так, наприклад вчені з університету Кренфілда для експерименту посадили 12 000 троянд в Африці та в Голландії. Результат африканських троянд - 6 000 кг викидів CO2 в атмосферу; результат теплиці з Голландії - 35 000 кг, з урахуванням витрат енергії для виробництва і на транспортування. При цьому, троянди в Африці виросли на 70% швидше, тому що африканським трояндам не потрібен був клімат-контроль і штучне освітлення.


Але це не значить, що африканські квіти - це панацея, і варто купляти тільки їх. Біорізноманіття кенійських озер вже постраждало, змінюється кислотність води, та збільшилась кількість водоростей. Фахівці стверджують, що за останні десятиліття різко скоротилася кількість диких тварин і рослин в регіонах вирощування декоративних рослин. Для того, щоб відновити попередній стан озер і річок, необхідно не менше сорока років, за умови, що будь-який вплив людей на водойми припиниться. І всі ці зміни саме через вирощування квітів.




Інша проблема, що супроводжує індустрію, це хімічні добривапестициди, та стимулятори росту. У країнах Африки та Центральної Америки часто використовують ті хімікати, як заборонені в США. Чи використовують вітчизняні підприємства подібні хімікати? Інформації в відкритому доступі звичайно немає. На сайтах підприємств можна знайти лише інформацію про кількість гектарів теплиць та кількість видів рослин, що вирощують підприємства.

Одне з досліджень в Еквадорі показало, що діти жінок, що працюють з квітами, частіше мають неврологічні порушення та гіпертонію, ніж інші діти. Все через роботу зі шкідливими речовинами, які використовуються як добриво, аби рослини не хворіли, а також після зрізання квіток, аби вони залишалися свіжими якнайдовше.

Не про екологію, але про чесну торгівлю, чи потрібно нагадувати, що якщо квіти вирощують в країнах третього світу то ми можемо забути про зарплату більше мінімальної та інші людські умови?



Транспортування квітів - ще одна енергозатратна справа. Чи знали ви, що зрізаним трояндам аби залишатися свіжими потрібна температура 0°C - 4°C. Інакше, квіти зав'януть. Тож використовуються спеціальні автомобілі з холодильниками, які використовують більше палива, ніж прості машини.

Дистрибуція має такий вигляд: виробництво – аукціон (для імпортованих квітів, зазвичай в Нідерландах) – логістичні компанії, які здійснюють доставку з аукціону в Україну та розмитнення – компанії, що займаються великими оптовими продажами – компанії, які займаються дрібним оптом – роздрібний продаж. А тепер уявіть скільки енергії треба, аби всім вистачило квіточок на День святого Валентина та 8 Березня.

Попри це, велика частка зрізаних квітів імпортується в Україну нелегально, за оцінками різних експертів, нелегальний імпорт складає від 10 до 80 відсотків.


Останні роки, в Україні частка вітчизняного виробництва постійно збільшується. Якщо порівняти 2012 та 2016 рік, виробництво збільшилось з 30% до 80%.

Зазвичай в цей момент я маю радісно волаю: "УРА МІСЦЕВЕ ВИРОБНИЦТВО". Але, ні. Ніяких досліджень з приводу шкоди навколишньому середовищу індустрією декоративних рослин в Україні я не знайшла. Тепер згадаймо дослідження про викиди CO2 нідерландським теплицями. Чи відрізняється український клімат від нідерландського? Я думаю, що кількість викидів в атмосферу CO2 українськими підприємствами приблизно така сама, як і в Нідерландах.

Деякі українські виробництва представлені на аукціонах в Голландії та експортують квіти за кордон. Але продають українські квіти за меншою ціною, ніж це роблять, наприклад, польські чи голландські ферми.

Мало хто задумується про екологію, коли купляє букет. Можливо, саме через це, в нашій країні й досі при складанні букету використовують пластикові обгортки та стрічки в величезній кількості.

Останній пункт, утилізація. Коли квіти зав'яли, ми просто викидаємо їх на смітник разом з тією самою пластиковою обгорткою. В таких умовах квіти не можуть перегнити, тому вони виділяють шкідливий метан. Про пластик годі й казати.



Попри всі ці причини, я й досі обожнюю квіти. І забути свою любов ніяк не можу. Тому, для себе знайшла декілька варіантів:

1. Вирощувати квіти самій на підвіконні\на дачі. При цьому, дуже екологічно попросити у знайомих\родичів про листочок\відросток квітки. За словами експертів практично усі такі рослини у горщиках, що продаються в Україні, – імпортуються.

2. Купляти квіти у тих бабусь, які час від часу (!) продають квіти з власного городу. Найчастіше, такі люди не займаються продажем квітів на постійній основі, а продають саме те, що вродило, без хімікатів.

Я сподіваюся, цим постом я змусила вас задуматись та переглянути своє ставлення до індустрії вирощування та продажу декоративних рослин. Якщо є що додати, або протиставити - завжди рада почути вашу думку!

stasbb

No comments:

Post a Comment

Instagram